Online nevelési tanácsadás

Az alábbiakban néhány hasznos tanáccsal szeretnék szolgálni az Ön számára, melyek bármikor alkalmazhatók, ha úgy érzi, hogy gyermeke érzelmi biztonsága megingott, viselkedése megváltozott.

1. Gondolja végig, hogy milyen változások történtek a család életében az elmúlt fél év során. (Válás, betegség, haláleset, költözés, testvér születése, szülők munkahelyváltása, óvoda-, iskolakezdés, rossz élmény, stb.) A gyerekeknek már egyetlen változás is elegendő, hogy kizökkenjenek a megszokott ritmusból. Biztosan Önnek is van ötlete, hogy mi indíthatta el gyermekében a változást.

2. Próbálja beleélni magát a gyermek helyébe, vizsgálja meg a dolgokat az ő szemszögéből is, és legyen megértő vele szemben! Képzelje el, hogy az adott helyzetben mi lenne az, ami segítene visszaszerezni lelki egyensúlyát, biztonságérzetét! Írja le a gondolatait, ötleteit!

3. Cselekedjen! Indítsa be a pozitív kört, azaz tegye meg az első lépést, a többi már jön magától.
Az alábbi változtatások általában meghozzák gyümölcsüket:
* Csökkentse a gyermek biztonságérzetét fenyegető tényezőket! ( Pl. ha most költöztek el, vagy nemrég született kistestvér a családban, akkor nem érdemes a szobatisztaságra szoktatást is ebben az időszakban elkezdeni.)
* Szánjon több időt a gyermekre! Nem csak egy légtérben kell vele lenni, hanem aktívan együtt lenni. Olyan játékokat játszani, olyan programokat szervezni, amiket a gyermek szeret, beszélgetni vele, őszintén érdeklődni tevékenységei, gondjai, örömei iránt.
Az esti sutyorgás, amikor megkérdezi a gyermektől, hogy "Mi volt ma a legjobb és a legrosszabb?" nagyon jól erősíti a bizalmat szülő és gyermeke között, és valóban nem vesz igénybe néhány percnél több időt. Fontos azonban, hogy ilyenkor ne ítélkezzünk, ne mondjunk véleményt, csak hallgassuk meg gyermekünket, figyeljünk rá.
* Növelje a fizikai kontaktust igénylő játéktevékenységek számát! Még a kisiskolások is szeretik, ha fürdés után "megzabáljuk" őket, a kisebbeknél pedig egyenesen csodát tesz, ha gyakran játszunk csiklandozós, gyömöszölős, ölbe vevős játékokat.
*Tekintse partnernek a gyermeket! Bármit meg lehet velük beszélni már egészen pici kortól kezdve, és így nem érzik, hogy a "fejük fölött" döntünk az ő dolgaikról. Még abban is segítenek, hogy megtaláljuk számukra a megfelelő büntetést, ha arról van szó!

Az alábbiakban a családok életében leggyakrabban felmerülő problémákról, illetve azok lehetséges megoldásairól olvashatnak.

* Testvérféltékenység
* Válás
* Nevelőszülő
* Félelmek
* Nemiség

Amennyiben a fentiektől eltérő témában szeretné kérni véleményemet, azt az alábbi űrlapon megteheti. A kérdések magas száma miatt elképzelhető, hogy csak két-három hét elteltével tudok Önnek válaszolni.

Döntéshelyzetben konkrét tanácsot természetesen nem adhatok, hiszen nem vállalhatom fel annak felelősségét, hogy mások életéről helyettük döntsek, de válaszomban megírom Önnek, hogy mely szempontok alapján érdemes végiggondolnia a dolgokat.
Az egyszeri segítség az esetlegesen szükséges terápiát nem helyettesítheti, de a szülő számára támpontul szolgálhat nevelési kérdésekben illetve gyermeke lelki egészségével kapcsolatban.

Az űrlapon megadott információkat a pszichológusok etikai kódexében rögzített titoktartási szabályoknak megfelelően kezelem.

Név:             

E-mail cím:

Az alábbi témában szeretném kérni véleményét:

                                                                  

Vissza a főoldalra